top of page

IS POWERSHELL AF? JA…EN NEE

Bijgewerkt op: 11 jul. 2018

Begin mei 2017 bezochten we de PowerShell Conference EU in Hannover. Dit jaarlijkse evenement, georganiseerd door PowerShell-MVP en bedenker van de bekende ISE-extensie ISESteroids Tobias Weltner, is de plek bij uitstek om alles te weten te komen over één van de belangrijkste script-tools van dit moment: PowerShell.

Automatiseren is een belangrijke activiteit van elke IT-afdeling. Het ontlast de afdeling van het steeds weer opnieuw moeten uitvoeren van dezelfde beheertaken, zodat beheerders voldoende tijd hebben om de gebruikers van hun IT-omgeving van een snelle dienstverlening te voorzien. Daarnaast zorgt automatiseren ervoor dat taken altijd correct worden toegepast en er geen stappen worden overgeslagen. Omdat elke IT-omgeving anders is, moet de tooling ook flexibel kunnen worden ingezet. PowerShell is hierbij van onschatbare waarde.


PowerShell heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Tijdens de keynote van de conferentie beantwoordde PowerShell-bedenker Jeffrey Snover de vraag of PowerShell nu af is met de woorden: Ja! ….. en nee.


Hij lichtte dit als volg toe: toen hij in 2002 zijn inmiddels beroemde Monad Manifesto schreef, waarin hij zijn visie deelde over een nieuwe shell voor Windows Management, was het doel om een algemene script-tool te maken voor Microsoft-omgevingen. Deze doelstelling is nu behaald, PowerShell heeft eindelijk volwassenheid bereikt.


Maar de komst van de cloud heeft alles opnieuw veranderd. Microsoft is hierdoor veel minder op zichzelf gericht en schuwt het niet langer om producten van anderen te betrekken bij hun visie. Cross-platform is de toekomst, ook voor PowerShell. Het is de bedoeling dat we straks vanaf elke Client (Windows, Linux, OS X) elke server kunnen beheren (Windows, Linux etc.) en dat we elke soort hypervisor in elke cloud (Azure, Amazon, Google etc.) kunnen benaderen. Ook de onderliggende storage- en netwerksystemen moeten door PowerShell te automatiseren zijn.


Wat dit betreft is PowerShell dus nog niet af. Microsoft zet vol in op de ontwikkeling van PowerShell Core 6, die gebouwd wordt op .Net Core (tevens open source). Dit project is volledig open source en er wordt sterk geleund op de feedback en inzet van de community. Hierdoor is het nu al mogelijk om PowerShell op Linux te gebruiken, maar dan wel als beperktere versie van de Windows-variant.

PowerShell Core 6 is een op zichzelf staand product en is dus niet hetzelfde als Windows PowerShell. Deze zal nog steeds met alle Windows besturingssystemen worden meegeleverd en er zullen nog patches worden uitgegeven indien noodzakelijk. Maar een Windows PowerShell 6 zal er niet meer komen. Wel zul je PowerShell Core 6 kunnen installeren en naast de Windows-variant kunnen gebruiken.


In de loop van 2017 maar ook in 2018 biedt PepperByte twee MasterClasses over PowerShell aan. Laat het ons weten als je geïnteresseerd bent.


Michaja van der Zouwen Technical Specialist 16 mei 2017

45 weergaven0 opmerkingen
bottom of page