De beste aanpak voor een succesvolle Windows-migratie

Silvonton Niessing

Daniel Nikolic

Van Windows 7 naar Windows 10 - Kom nu in actie!

 

De belangrijkste taak van elke IT-afdeling is om ervoor te zorgen dat gebruikers optimaal kunnen werken én dat de data van de organisatie veilig zijn. Een up-to-date besturingssysteem is daarbij een basisvoorwaarde.

Eén van de succesvolste besturingssystemen van Microsoft nadert alweer het einde van zijn levenscyclus. Binnen drie jaar loopt de verlengde ondersteuning voor Windows 7 af. Dat houdt in dat Microsoft vanaf 14 januari 2020 geen veiligheidsupdates, geen bug-fixes en geen ondersteuning op Windows 7 meer levert.

 Begin 2020 lijkt nog ver weg, maar wij raden onze klanten aan om nu al met de voorbereidingen te beginnen. Microsoft geeft hetzelfde advies. Markus Nitschke, hoofd van Microsoft Duitsland zegt: ‘Windows 7 is gebaseerd op reeds lang verouderde veiligheidsarchitecturen… en klanten moeten drie jaar voor het einde van de verlengde ondersteuning gaan nadenken over en actie ondernemen met betrekking tot een migratie…’.

 

Waarom Windows 7 niet langer voldoet

De belangrijkste reden om afscheid te nemen van Windows 7 is de beveiliging van de data van uw organisatie. Sinds de introductie in 2009 heeft Windows 7 diverse updates gehad, maar inmiddels kan het de steeds hogere veiligheidseisen niet meer bijhouden.

Er verschijnen steeds minder Windows 7-drivers, waardoor randapparatuur niet meer kan worden aangesloten. Daarnaast gaan ook steeds meer nieuwe business-applicaties uit van Windows 10. Wanneer uw organisatie nog werkt met Windows 7, kunt u daardoor dus geremd worden in uw innovatieve vermogen.

Als ondernemer, manager of bestuurder wilt u voorkomen dat uw gebruikers en beheerders last hebben van incidenten of vertragingen die het gevolg zijn van een gedateerd besturingssysteem. Ook wilt u natuurlijk geen veiligheidsrisico’s lopen. Daarom is een snelle en soepele overgang naar een nieuw besturingssysteem in het belang van uw organisatie.

 

Uw migratie naar Windows 10

Het kan natuurlijk zijn dat u een andere opvolging van Windows 7 dan Windows 10 overweegt of dat u andere opties wilt verkennen. In dat geval zult u in uw migratie- of projectplan ook rekening dienen te houden met een fase waarin u die mogelijkheden onderzoekt en afweegt, mocht u dat nog niet hebben gedaan.

We beperken ons in dit paper tot Windows 10, de voor veel organisaties logische opvolger van Windows 7. Microsoft geeft zelf aan dat dit mogelijk de laatste versie van Windows is die op de markt wordt gebracht. Dat zou dus betekenen dat het de laatste keer is dat uw organisatie een migratietraject moet voorbereiden en uitvoeren. Tot zover de toekomstverwachting volgens Microsoft zelf.

Wij adviseren onze klanten om oplettend te blijven. De laatste anniversary update van Windows 10 bleek nog behoorlijk veelomvattend. We geloven daarom dat een gedegen testtraject voor front-end en back-end applicaties (voorlopig) noodzakelijk zal blijven, om ervoor te zorgen dat uw business-applicaties goed kunnen blijven functioneren en uw mensen zonder problemen kunnen blijven werken.

 

Het echte voordeel van kiezen voor Windows 10

We zouden hier de voordelen van Windows 10 kunnen opsommen die Microsoft zelf ook publiceert en die u ongetwijfeld zelf al eerder op internet of in de vakbladen bent tegengekomen:

 • Dat Windows 10 een makkelijker te beheren besturingssysteem is.
 • Dat Windows 10 één platform voor alle devices biedt. 
 • Dat het werkt met Universal Apps, zodat alle geïnstalleerde apps op alle devices werken.
 • Dat meer randapparatuur wordt ondersteund en dat het makkelijker is om drivers en randapparatuur toe te voegen.

Maar in onze optiek is het echte en grootste voordeel voor organisaties dat ze ‘compliant’ blijven, met andere woorden: dat u bij uw bestaande leverancier kunt blijven en daar kunt aankloppen voor de benodigde ondersteuning wanneer nodig.

Door tijdig te migreren naar Windows 10 heeft u daarnaast als belangrijke voordelen:

 • Dat u niet hoeft te betalen voor extended support.
 • Dat u niet wordt gehinderd bij uw innovatieplannen, omdat nieuwe applicaties niet of onvoldoende functioneren op uw oudere besturingssysteem.

 

De beste aanpak voor een succesvolle migratie

Om geen onnodige risico’s te lopen en geen onnodige kosten te maken is ons advies om tijdig te beginnen met uw voorbereidingen en na te denken over uw aanstaande migratie. En tijdig betekent, als u nu nog werkt met Windows 7, liever vandaag dan morgen. 

Door nu te starten, is de kans groter dat u niks over het hoofd ziet en het migratietraject in één keer goed gaat. U heeft nu de tijd om uw project goed voor te bereiden en alle relevante stappen te zetten die uw migratie zo soepel mogelijk maken. Want u wilt natuurlijk dat uw gebruikers zo min mogelijk in hun werk worden gehinderd door de migratie.

Onze ervaring is ook: concentreer u bij een migratie-traject niet alleen op de techniek. Maak van de gelegenheid gebruik om ook objectief naar de performance van uw IT-omgeving en het draagvlak bij uw gebruikers en managers te kijken. Breng in kaart - mocht u dat nog niet hebben gedaan - welke applicaties in uw organisatie worden gebruikt.  Bepaal welke applicaties kritisch zijn voor het functioneren van uw organisatie en welke applicaties kunnen worden afgestoten (applicatie-rationalisatie). 

Door te zorgen voor draagvlak in uw organisatie is het resultaat van uw migratie voorspelbaarder en blijven kosten beter beheerst. Door uw applicatielandschap in kaart te brengen, heeft u meer controle over uw IT-omgeving. 

Door een betere voorbereiding, bespaart u uiteindelijk tijd en geld. Wij adviseren u bij de voorbereiding van uw migratietraject in elk geval de volgende vragen te stellen:

 

Strategische, tactische en technische vragen die elke IT-manager zou moeten stellen:

Hoe willen we dat onze werkplekken er de komende vijf jaar uit (gaan) zien?

 • Werken mijn gebruikers plaats en tijd-onafhankelijk of werken ze eigenlijk steeds vanaf een vaste werkplek? 
 • Willen we onze werkplekken traditioneel blijven inrichten of kiezen we voor andere oplossingen zoals ‘bring your own device (BYOD)’ of ‘choose your own device (CYOD)’.
 • Is ‘SAAS tenzij’ onze keuze of maken we een andere? 
 • Als SAAS geen optie is, hoe willen we onze applicaties dan aanbieden aan onze gebruikers (Docker, ThinApp, AppV, MSI)?

In hoeverre volgt de IT binnen onze organisatie de (wensen van de) business?

 • Hoe werken mensen in mijn organisatie samen en hoe kan ik dat met IT faciliteren? 
 • Wat is de roadmap van mijn (belangrijkste) leveranciers, afdelingen en mijn eigen IT-afdeling?
 • Welke functionele eisen en wensen stellen mijn gebruikers de komende vijf jaar?

Heb ik alle kosten inzichtelijk?

 • Ook de eventuele verborgen kosten van productieverlies als gevolg van storingen en andere mogelijke incidenten veroorzaakt door verouderde systemen en applicaties?

Is mijn applicatielandschap in kaart gebracht?

 • Hebben we leveranciers, functionele en technische eigenaren in kaart, weten we wie key-gebruikers zijn, beschikken we over intakes en recepten hoe ze gemaakt zijn? 
 • Wil ik een applicatie-rationalisatie doorvoeren? Welke functionaliteiten willen mijn gebruikers behouden en welke kunnen we nu al kwijt?

Is mijn documentatie van hardware, software, processen actueel en beschikbaar?

 • Zijn mijn huidige ontwerpen actueel en beschikbaar?
 • Zijn de huidige ontwerpbeslissingen actueel en beschikbaar?

 

De procesvragen die belangrijk zijn bij uw migratieproject:

Hoe stel ik mijn projectteam samen?

 • Welke eigen mensen kennen onze organisatie goed en kunnen we toevoegen aan het projectteam? 
 • Welke externe specialisten heb ik nodig?

Hoe zorg ik voor draagvlak in onze organisatie?

 • Hoeveel gebruikers zullen gevolgen ondervinden van de migratie? 
 • Ben ik medewerkers die van buiten mijn organisatie werken niet vergeten?
 • Hoe bereiden we het project voor en hoe communiceren we tijdens het project?

Hoe plan ik mijn migratieproject?

 • Welke specialisten heb ik wanneer nodig?
 • Hoe kan ik de kosten beheersen en/of spreiden?
 • Hoe zorg ik voor een haalbare planning?

 

7 argumenten om vandaag te starten met uw voorbereidingen voor migratie 

We besluiten dit paper met de belangrijkste argumenten om vandaag te starten met de voorbereidingen voor uw migratie naar Windows 10:

 1.   Windows 7 is gebaseerd op verouderde veiligheidsarchitecturen: de veiligheid van de data van uw organisatie is afgenomen.
 2.   Windows 7 kan de innovatieve ambities van uw organisatie stagneren.
 3.   U wilt onnodige verstoringen voorkomen en een zo stabiel mogelijke IT-omgeving bieden aan uw gebruikers, zodat zij hun werk goed kunnen doen.
 4.   Door op tijd te beginnen kunt u uw migratietraject goed voorbereiden, een goed team samenstellen en komt u niet voor nare verrassingen te staan.
 5.   Op tijd beginnen betekent dat u ook verder kunt kijken dan alleen een technologische update. U kunt zich belangrijke strategische vragen stellen als: hoe willen we dat onze werkplekken er over vijf jaar     uit zien?
 6.   Op tijd beginnen betekent ook dat u gebruikers bij de voorbereidingen van de migratie kunt betrekken en dus ook het draagvlak kunt vergroten.
 7.   Op tijd beginnen betekent dat u niet gedwongen wordt tot keuzes waar uw organisatie nog niet aan toe is en dat u kunt voorkomen dat u onnodige extra kosten moet maken.    

 

Deze PepperPaper is samengesteld door Silvonton Niessing, IT-consultant en migratie-expert, en Daniel Nikolic, CTO van PepperByte. Wilt u meer weten over onze migratie-oplossing Windows Migrator+ of samen bekijken wat de roadmap naar een veilige en efficiënte Windows 10-migratie inhoudt? Bel of e-mail onze account-manager Brian Idoe: 06 31 96 3027 of b.idoe@pepperbyte.com

 • LinkedIn
 • Google+