top of page

WAT IS VEILIGER? UW EIGEN DATACENTER OF TOCH DE CLOUD?

Ook dit jaar waren we weer aanwezig op de VMware User-conferentie NLVMUG. De NLVMUG één van dé plaatsen om de laatste ontwikkelingen op het gebied van virtualisatie te volgen en om te horen welke richting VMware op gaat. En die richting is duidelijk: we gaan (nog steeds) naar de cloud.

De cloud wordt door steeds meer bedrijven omarmd. Het enge is eraf. Er is ook steeds meer regelgeving voor de cloud en meer keuze tussen verschillende soorten clouds. Het argument ‘maar dan staan onze data op het internet en zijn we dus gevoeliger voor hackers’ houdt steeds minder stand, omdat het besef groeit dat het eigen datacenter net zo kwetsbaar is.

In de keynote van de NLVMUG werden de voor- en nadelen van het eigen datacenter versus de cloud uitgebreid besproken. Beiden zijn aan het internet gekoppeld en dus vanaf het internet toegankelijk. Het verschil is echter dat de cloud provider een heel security-team heeft zitten, wat het eigen datacenter meestal niet heeft.


Het security-team van de cloud-provider zorgt dat alle componenten zijn voorzien van de laatste patches, ze zijn op de hoogte van de zero-day exploits en ze monitoren continu de hele infrastructuur op afwijkend gedrag en inbraken.

Het eigen datacenter is in eerste instantie misschien moeilijker te vinden, maar vaak wel makkelijker te infiltreren. Door deze bewustwording zijn steeds meer bedrijven bereid om de eerste stappen te zetten richting de cloud.

Door de opmars van de hybride clouds vindt er een steeds grotere versmelting van het ‘software defined datacenter’ met de cloud plaats. VMware heeft deze behoefte ook gezien en biedt meerdere oplossingen om de hybride cloud vorm te geven en de transitie er naartoe te ondersteunen.


Natuurlijk is het aanschaffen van losse producten alleen niet voldoende om de stap naar de cloud te maken. Er komt veel meer bij kijken zoals: ontwerp, planning, communicatie en implementatie. Betrek er dus een IT-specialist bij om uw stap naar de cloud zo gemakkelijk en geruisloos mogelijk te maken.


Daniel de Zoete Technical Consultant 18 april 2017

40 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page